Dune

Nu var det ett tag sedan jag skrev här så jag tänkte uppdatera genom att skriva lite om den bästa film jag sett i år, nämligen Dune. Dune är en riktigt bra klassisk science fiction saga som jag skulle rekommendera alla att ta sig tiden att titta på. Filmen är regisserad av Dennis Villeneuve. Denna film är baserad på boken Arrakis Ökenplaneten som är en av flera böcker av Frank Herbert på Dune-temat.

Problematiskt bioår

Just denna film är tänkt att vara första delen i en trilogi, så vi får verkligen hoppas att de två andra filmerna blir av nu. Jag tror att filmerna har varit väldigt uppskattade av både expertkritiker och vanliga biobesökare. Enda hotet mot efterföljare är förmodligen det faktum att filmen kanske inte har fått lika många betalande biobesökare som man kanske hade hoppats på från början. Det faktum att biosiffrorna har varit en besvikelse för denna och många andra nya filmer de senaste två åren har ju självklart inget att göra med filmernas kvalitet. Istället är det coronapandemin som har ställt till det och sett till att inte så många besökare kunnat besöka biograferna runt om i världen. Många har därför inte kunnat betala fullpris för att se filmen på bio även om de kanske hade velat.

Handling

Filmen handlar om huvudpersonen Paul Atreides som reser till den ogästänliga ökenplaneten Arrakis. Hela Pauls mäktiga familj tvingas bosättas sig på planeten efter ett dekret från Kejsaren. På Arrakis är familjen och deras folks enda levebröd att utvinna en värdefull råvara som växer bland den heta sanden. Förutom att planeten är ogästvänlig och att allt levande hotas av de väldiga ökenmaskarna så stöter familjen även på andra problem. Planetens tidigare härskare den ondskefulla baron Harkonnen har nämligen bestämt sig för att inte ge upp planetens rikedomar utan en kamp.

Omdöme

Detta är en fantastiskt välgjord film Manus är skrivet av regissören själv och är finslipat in i minsta detalj. Bildspråket i filmen är hela tiden mäktigt och gör att det är svårt att slita blicken från bioduken en enda sekund. Detta är en science fiction-film i ordets rätta bemärkelse. Trots sin renodlade science fiction stil så har filmen så mycket mer än så. Tack vare den starka historia så tycks människor som aldrig uppskatta denna typ av genre lyckats ta denna film till sitt hjärta. På detta sätt skulle jag vilja rekommendera precis alla att se denna film, inte bara oss inbitna science fiction fans.

Andra recensioner av Dune:

Aftonbladet

Rotten Tomatoes