Jack av Ulf Lundell

Jag har länge velat läsa Jack av Ulf Lundell eftersom jag hört så mycket om denna mycket omtyckta bok. Tänk att Ulf Lundell som är en så duktig låtskrivare även är en författare olik någon annan. Och tänk att Ulf med sin debutroman skrivit en bok av en kaliber som många mångåriga författare bara skulle kunna drömma om att uppnå.

Jag hörde en intervju med Stefan Löfven nyligen där vår statsminister sa att han läste Ulf Lundells bok som ung och att han läste om den tre gånger på raken. Jag har som sagt tidigare varit väldigt lockad att läsa denna bok men när jag hörde denna intervju så blev jag påmind. Man kan säga att statsministerns omdöme om boken avgjorde saken. Strax efter detta såg jag till att beställa boken och sedan sträckläsa den.

Handling

Handlingen utspelar sig i 70-talets Stockholm

Boken utspelar sig i 70-talets Stockholm och handlar om en bohem vid namn Jack Råstedt. Denna unga man är ständigt på jakt efter kickar som får honom att känna sig levande. Dessa kickar kan bestå i från allt till droger, alkohol och kvinnor. Jack och hans vänner är ständiga sökare och trots att de hittar sina kickar så måste de snabbt söka nästa kick.

Omdöme

Denna bok är en riktig explosion av livsglädje och fest men även av misär och tragik. Vännerna glider allt djupare ner i missbruk av alla det livets goda som de så hänsynslöst överkonsumerar. Som tur är har boken en hel del humor i sig, annars vet jag inte om jag hade orkat att läsa vidare. Dråpliga betraktelser görs av huvudpersonen och även av gänget i deras påverkade tillstånd.

Denna bok har det mesta, läsaren pendlar mellan euforisk livsglädje till det mörkaste mörka. Om jag skulle kritisera något så får det helt klart bli att det saknas kvinnliga perspektiv i boken. Boken är skriven ur den manlige huvudpersonen Jacks perspektiv. Kanske är Jack en karaktär som delvis är hopbyggd av författaren Lundells egna egenskaper blandade med andra personer han känt. Kanske är Jack rentutav Lundell i egen hög person. Med detta i åtanke så är det så klart inte så konstigt om hela skådespelet får ett manligt perspektiv men oavsett så blir boken ibland lite väl mansgrisig. Sammanfattningsvis vill jag ändå bara säga att denna bok är mer än läsvärd, den kan rekommenderas varmt.