Ghost Busters

Såg precis senaste versionen av klassikern Ghost Busters. Den har undertiteln “2016” (åtminstone i den amerikanska versionen, men jag tror ni förstår vilken film jag menar). Filmen har på förhand fått mycket uppmärksamhet då den väljer att göra en sk reboot med endast kvinnor i huvudrollerna. Det faktum att kvinnor nu tar över de klassiska rollerna har väckt mycket ont blod på kommentarsfälten på nätet. Aldrig tidigare har en trailer fått så många “unlikes” och sällan har man skådat så många hatfulla kommentarer.

Hatet är så klart helt obefogat och i min mening löjeväckande. Men nog om detta. Nu till det intressanta, själva filmen. Lyckas den då bära sitt namn och vara en värdig efterföljare till det tidigare filmerna? Kort sagt NEJ. Filmen är ett samarbete mellan några av de främsta komikerna i USA, både i huvudrollerna och som författare till själva manuset. Hur dessa människor har lyckats göra en så pass okomisk film är för mig en gåta.

Filmen  bjuder på en kavalkad av sällan skådade specialeffekter, men själva manuset är tunt och leveransen bitvis pinsamt dålig. Det är långt mellan skratten och huvudrollsinnehavarna tycks i större delen av filmen hysteriskt leta efter poängen med deras eller kanske hela filmens existens.

De två största namnen i rollista är så klart Melissa McCarthy och Kristen Wiig. Kända från roller som the Heat och the Spy respektive Bridesmaids och the Martian för att nämna några exempel. Även om de båda gör en hyfsad insats i filmens så är den säkerligen inte i paritet med de (förmodar jag) astronomiska summor dessa kvinnor drar in på sin medverkan. De övrig skådespelarna är inte lika välkända, åtminstone inte för den svenska publiken. De syns då och då i amerikansk TV, i program som Saturday night live för att ta ett exempel. De lär dock bli mer välkända efter denna film och den debatt den har fört med sig. Även om filmen som sagt inte är i min smak så tror jag att många kommer att välja att går och se den. Många är nog nyfikna och många andra tar nog chansen att gå och se den som ett statement, en handling för att visa sin avsky mot näthatet helt enkelt.

Med tanke på den tunna handlingen och avsaknad på humor, eller visst finns det tillfällen för skratt men det är på tok för långt mellan de roliga avsnitten, så kan jag inget annat än att ge denna film lågt betyg. På en skala från Mycket Bra till Dåligt så får Ghost Busters 2016 betyget Dåligt. Däremot är soundtracket till filmen ganska bra, Fall Out Boy gör en vass tolkning av det klassiska ledmotivet.

ghostbusters